BAUVO
Beelden en Audiovisuele vorming

Als leerling Beeldende en Audiovisuele Vorming wil je met beeld, beweging en klank experimenteren. Je wenst je beeldend uit te drukken aan de hand van audiovisuele tools. Je wil intellectueel uitgedaagd worden. Je krijgt een sterke theoretische basis. Vanuit diepgaand onderzoek wil je artistieke oplossingen creëren.

Wat kan je verwachten van deze opleiding?

Aan de hand van concrete, gestructureerde maar ook vrijere, meer conceptuele opdrachten verdiep je je in het Beeldende en het Audiovisuele. Je gaat abstraherend aan de slag, ontwikkelt je eigen ideeën en bedenkt originele concepten.

Binnen de Beeldende Vorming leer je de basisprincipes om zorgvuldig te tekenen naar waarneming (met een uitbreiding in animatiefilm). Je maakt kennis met verschillende materialen, beeldende technieken en basiselementen zoals lijn, vorm, kleur en textuur. Ze helpen je om twee- en driedimensionale artistieke uitdagingen op een abstracte manier aan te gaan. Je maakt schilderijen, illustraties, grafiek, collages en assemblages, maar ook textiel, sculpturen en installaties.

Binnen de Audiovisuele Vorming experimenteer je met de mogelijkheden van fotografie, film, video, audio en vormgeving. Deze media ondersteunen je om beeldend werk te maken.

Je onderzoekt grondig de hedendaagse (audiovisuele) beeldcultuur en de kunstgeschiedenis. Je leert kritisch kijken naar beelden die ons dagelijks bereiken via de verschillende media. Je gaat door een persoonlijk en creatief denk- en werkproces waarbij groei en experiment centraal staan. Een logboek vormt hierbij een leidraad om na te denken over wat je hebt ervaren en geleerd. Je geeft er je proces, onderzoek en voorstudies vorm. Elke opdracht bevat een theoretisch luik dat je in het logboek verwerkt. Het ontwikkelen van en reflecteren over een eigen beeldende en audiovisuele taal staat centraal.

Toelatingsvoorwaarden

In het 3de jaar (1ste leerjaar van de 2de graad):

Je behaalde een getuigschrift van het tweede leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs met bijhorend oriënteringsattest A of B (aandacht voor de clausulering!). Met een oriënteringsattest C na een eerste leerjaar van de tweede graad in het ASO, TSO of KSO moet je overzitten.

In het 4de jaar (2de leerjaar van de 2de graad):

Je behaalde een oriënteringsattest A of B (let op de clausule!) na een eerste leerjaar van de tweede graad ASO, TSO of KSO. Met een oriënteringsattest C na het tweede leerjaar van de tweede graad in het ASO, TSO of KSO moet je overzitten.

Een gedetailleerd overzicht van toelatingsvoorwaarden binnen het secundair onderwijs, vind je via deze link.

Wat na?

Wat na de 2de graad?

In de derde graad kies je voor Beeldende Vorming: optie talen, beeldende vorming: optie wiskunde of Audiovisuele Vorming. Indien een vormingsrichting voor jou te theoretisch is en je meer uren in het atelier wil doorbrengen, kan je ook kiezen voor een Beeldende kunst: audiovisuele kunst, textiel kunst, schilder & beeldhouwkunst, illustratie & tekenkunst of architecturale vorming.

3e jaar
4e jaar
artistieke vorming
Kunstbeschouwing
2
2
Waarneming | Cross-Over
3
3
Beeldende vorming
3
3
Audiovisuele Vorming
4
4
algemene vorming
Nederlands
4
4
Frans
3
3
Engels
2
2
Wiskunde
4
4
Natuurwetenschappen
2
2
Aardrijkskunde
1
1
Geschiedenis
1
1
Maatschappelijke vorming & ICT
0
1
Klasuur
1
0
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
totaal
Artistieke vorming
12
12
Algemene vorming
22
22
WEEKTOTAAL
34
34