Ongewenst

Seksuele intimidatie op straat. Een fenomeen dat nog vaak wordt weggewuifd. ‘Het hoort erbij als je de straat opgaat’, klinkt het soms. Maar tegelijk beweegt er ook iets in de stad: het besef dat intimidatie niet ‘normaal’ hoeft te zijn. Tijd om grenzen te stellen.

In 2022 begonnen de studenten Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent aan een traject van bewustwording en actie. Met hun camera als wapen en met de steun van Stad Gent, Plan International en het STAM, ontrafelen ze de complexe oorzaken van straatintimidatie. Van mythes en machtsspelletjes tot genderrollen en normatieve ideeën. Elk beeld dat ze maakten is een getuigenis, een verhaal, een oproep tot reflectie.

Vandaag nodigen ze jou uit om mee bewust te worden. Neem je tijd voor deze foto’s en bekijk de kant van slachtoffers en andere betrokkenen. Merk op hoe intimidatie ons gedrag en onze samenleving beïnvloedt.

De buitenexpo ‘Ongewenst’ klaagt het normaal worden van seksuele intimidatie in de openbare ruimte aan. Ze wil een stap zijn naar een veiligere en meer respectvolle omgeving. Een uitdaging om te kijken, na te denken en te veranderen. Want verandering begint met een blik, en elke blik telt.

“Niet accepteren, reageren!”

Deze expo gaat door op de buitenmuren van het STAM op de Bijlokesite – Godshuizenlaan 2, 9000 Gent.

Heb je behoefte aan een gesprek of wil je meer informatie? Surf naar www.stad.gent/neeisnee.