Open Ateliers

Zin om je creativiteit de vrije loop te laten na de lesuren?
Dat kan tijdens de open ateliers van de Kunsthumaniora!

Elke woensdagnamiddag heb je de kans om aan de slag te gaan op een eigen werkplek. Je kan er ook genieten van het samen creëren. Of je nu een idee wil uitproberen, een nieuwe techniek wil ontdekken, een artistieke skill wil verbeteren, verder wil werken aan een lopende lesopdracht, hulp en feedback wil krijgen bij je PAT of gewoon een andere spannende uitdaging wil aangaan - alles is mogelijk! Er is altijd een vakleerkracht aanwezig om je te begeleiden. Je kan er zelfs tips krijgen voor het maken van een portfolio met fotografie of video.

Kies zelf bij welk open atelier je wil aansluiten. Je kan ook telkens een ander open atelier volgen. Deelname is op eigen initiatief. Je hoeft je niet op voorhand in te schrijven, en je bepaalt zelf wanneer en hoe vaak je komt.

Architecturale vorming / Architectuur tekenen

Zoek je ondersteuning in de analyse en voorstelling van een ruimtelijk ontwerp? Wil je je ideeën onder begeleiding van een vakleerkracht tot leven brengen in een schaalmodel, technische tekening of vormstudie? En wil je ateliermateriaal zoals een T-lat, tekenschaatsen en een snijmat gebruiken om je analoge technieken aan te scherpen? Dan is dit open atelier, je op het lijf geschreven.

De vakleerkracht staat klaar om je te helpen met digitale visualisatieprogramma’s zoals AutoCAD (2D) en SketchUp (3D). En als je je ontwerp verder wilt uitwerken, begeleidt hij je ook met InDesign, Illustrator of Photoshop. Wil je een fotorealistische weergave van je ontwerp? De leerkracht ondersteunt je met rendersoftware Twinmotion.

Zin in wat inspiratie? Kom dan een bezoek brengen aan de permanente tentoonstelling van het werk van je medeleerlingen.

Architecturale Kunsten / Architecturaal schetsen

Ben je benieuwd naar het ontwerpen van gebouwen, interieurs of meubels? In dit open atelier kan je jouw ideeën tot leven brengen met hulp van een vakleerkracht. Je werkt met maquettes en plantekeningen en gebruikt zowel digitale als analoge technieken. De leerkracht staat klaar om je te ondersteunen met Photoshop en om je tips te geven voor perspectieftekenen.

Fotografie

In het open atelier fotografie kan je helemaal losgaan met alles wat met fotografie te maken heeft. Je hebt de vrijheid om te experimenteren, of dat nu in de donkere kamer is voor analoge fotografie, of in de studio met fotolampen. De vakleerkracht fotografie staat klaar om je advies te geven over beeldbewerkingsprogramma’s Photoshop en Lightroom. Ze kan je ook helpen met technische vragen over je camera.

Kom je uit een andere studierichting en heb je ondersteuning nodig bij het fotograferen van je eigen artistiek werk, spring dan gerust binnen om hulp te vragen

Video

In het open atelier video kan je terecht voor inhoudelijk en praktisch advies of extra uitleg over videotoepassingen en camera’s. Je kan aan de slag gaan in de studio.

Kom je uit een andere studierichting en heb je ondersteuning nodig bij het maken van een video van je eigen artistiek werk, spring dan gerust binnen om tips te vragen.

Het open atelier fotografie en het open atelier video wisselen elkaar af. Afhankelijk van de groepsgrootte of jullie interesses kan het atelier waarneming, illustratie en tekenen worden opgesplitst.

Lab44

Welkom bij Lab44, de plek waar je vrij kunt experimenteren, spelen en werken met technologieën die je in de gewone lessen misschien (nog) niet tegenkomt. Dit is jouw ruimte om nieuwe mogelijkheden te ontdekken: van generative design en creative coding tot het creëren van posters, animaties, games en nog veel meer! Je leert al spelend heel belangrijke en universele code-algoritmes.

In Lab44 kan je aan je eigen projecten werken of deelnemen aan workshops. We werken met p5.js en Python om je snel op weg te helpen in de wereld van code en algoritmes. Hier kan je op jouw eigen tempo ontdekken hoe code jouw creatieve potentieel kan versterken en je een voorsprong geeft voor de toekomst. En geen zorgen, fouten maken mag!

Of je nu software wil ontdekken, in 3D wil leren ontwerpen en printen, of gewoon even de sfeer wil opsnuiven, Lab44 is er voor jou. Meer info? Bezoek ons op lab44.be.

Grafiek

In het open atelier grafiek kan je je helemaal verdiepen in een zelfgekozen techniek of een nieuwe leren. Je werkt zelfstandig aan een eigen beeldtaal en krijgt hierbij ondersteuning van een vakleerkracht. Je kan ook experimenteren met uiteenlopende materialen en verschillende dragers zoals papier, plastiek en textiel.

Enkele voorbeelden van grafische technieken:

· hoogdruk: houtsnede, linosnede
· diepdruk: drogenaald (plastic/zink), koperets (+ aquatint voor zesdejaars)
· doordruk: zeefdruk (voor zesdejaars)
· monotype

Schilderkunst/kleur/2D

Het open atelier schilderkunst/kleur/2D biedt de mogelijkheid om te experimenteren met:

· uiteenlopende materialen, van acrylverf, aquarelverf, olieverf, pastelkrijtjes, neocolor-krijtjes, kleurpotloden en penselen tot sponzen en zelfs bankkaarten
· verschillende dragers zoals papier, karton en houten plankjes; je leert deze dragers te prepareren
· diverse technieken afhankelijk van het materiaal dat je kiest, zoals nat op droog, nat-in-nat, glaceren en verf laten verglijden
· gemengde materialen en technieken
· kleurenleer zoals de kleurencirkel en complementaire kleuren

Ga aan de slag met een opdracht of laat je creativiteit de vrije loop met je eigen ideeën.

Beeldhouwkunst

In het open atelier beeldhouwkunst kan je vrij komen werken aan elke vorm van ruimtelijk werk. Je kan boetseren, werken met gips (met de techniek Platres Direct) en leren om gipsen mallen te maken. Daarnaast kan je de basis van lassen leren. Met deze vaardigheid kan je vervolgens bijvoorbeeld een armatuur of een lineair 3D-werk creëren. Wil je timmeren, of in steen of hout kappen? Dat kan ook. Je kan zelfs sculpturaal werk maken met recyclagematerialen, was, karton, glas of plexiglas. Samen onderzoeken we hoe je monumentaal kan werken of nauwkeurig kan solderen.

Wil je ruimtelijk onderzoek doen of wil je gewoon vrij experimenteren vanuit een goesting om te maken? Kom dan zeker naar het beeldhouwatelier.

Tijdens het open atelier bespreken we ook installatiekunst en de diverse facetten van tentoonstellingen: van de scenografie tot het gebruik van licht. Hoe kunnen we met veel verbeelding de ruimte ‘inpalmen’?

Textielkunst

In het open atelier textielkunst kan je kennismaken met verschillende textiele technieken en deze verder ontwikkelen. Een vakleerkracht biedt onder andere begeleiding bij het creëren en bewerken van beelden in Adobe Photoshop en InDesign, zodat je ze later kan afdrukken op diverse textiele ondergronden. Daarnaast duik je in de wereld van handwerk met technieken zoals borduren, weven en stiktechnieken met de naaimachine. Als je geïnteresseerd bent in tactiele kunst, is dit dé kans om te experimenteren met uiteenlopende materialen zoals bioplastiek en andere a-typische textiele materialen. We kijken ernaar uit om samen de mogelijkheden van textielkunst te ontdekken.

Waarneming/Illustratie/Tekenen

In dit open atelier oefen je je artistieke oog en brein. Goed waarnemen staat centraal. Het scherpt je aandacht en verbetert je focus. Je ontwikkelt ook de vaardigheid om de wereld om je heen te analyseren en te tekenen. Je begint met de lijn, ontdekt vorm en restvorm, en leert over compositie, schaduwen en contrasten. Later richt je je op hoe je materialen en lichtreflecties weergeeft. Dit leidt tot interessante stillevens. In dit atelier verwerf je verschillende basistechnieken. Je maakt kennis met potloden uit het basispakket en verkent kleurrijke technieken zoals pastels, aquarel en schilderen met Oost-Indische inkt en bister. Als je het waarnemen en de technieken onder de knie hebt, kan je verder experimenteren en je eigen beeldtaal ontwikkelen. Je krijgt hierbij inzichtelijke of technische uitdagingen.